BLOKSAN Kiremit-Tuğla-Reks-Asmolen-Blok Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi Adres: İzmir Ankara Asfaltı Üzeri Koşukırı Mevkii PK:18
Tel:+90 236 313 13 16 - +90 236 313 16 00 Faks : + 90 236 313 44 03 - Turgutlu-MANİSA/TURKEY

FORMLAR
FORM DOLDUR

ÖNERİ / İSTEK FORMU

Öneri, istek ve şikayetlerinizi form aracılığıyla bize göndererek görüşlerinizi bildirebilirsiniz.

FORM DOLDUR

MÜŞTERİ MEMNUNİYET ANKETİ

Müşteri memnuniyet anketimizi doldurarak firmamız, hizmetlerimiz yada ürünlerimizle ilgili değerli görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz.

FORM DOLDUR

ÜRÜN SİPARİŞ FORMU

Talep ettiğiniz ürünü, ürün sipariş formunu doldurarak bildirebilirsiniz

FORM DOLDUR

MAIL ORDER FORMU

FAYDALI LİNKLER
TMOOB - İnşaat Mühendisleri Odası : http://www.imo.org.tr/
TMOOB - İnşaat Mühendisleri Odası, İzmir Şubesi : http://www.imoizmir.org.tr/
T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı : http://www.bayindirlik.gov.tr/turkce/
Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığı : http://ydk.yigm.gov.tr/
Deprem Dairesi Başkanlığı : http://deprem.gov.tr/
TURSAD Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği : http://www.turgutlutuglasi.org/
TUKDER Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği : http://www.tukder.org/
YEM Yapı Endüstri Merkezi : http://www.yem.net/yem07/index.html
Dailymotion : http://www.dailymotion.com/bloksan#videoId=xn9g32
Raf Ürün Dergisi : http://www.raf.com.tr/dergisayfa_2589_bloksan---styroporlu-termo-tugla.html
Yapı Kataloğu : http://www.yapikatalogu.com/bloksan/
Gündüzalp Eğitim Kurumları : http://www.gunduzalp.com/haber/haber_detay.asp?haberID=452
Facebook : http://www.facebook.com/bloksank?ref=tn_tnmn
Tuğla Nasıl Yapılır ? :  http://www.youtube.com/watch?v=wnfaGR9Ohxw
Cami Yapı Ekipmanları : http://www.camiyapiekipmanlari.com/
SIK SORULAN SORULAR
  • Tuğla Nedir?

    KANSEROJEN MADDE İÇERMEZ: Tuğla ürünlerinde tamamen doğal malzemeler kullanılmaktadır. Yapısında hiçbir kimyasal yabancı madde olmadığı gibi bazı duvar malzemeleri gibi kanserojen riskide taşımamaktadır.SIVA’DA ÇATLAMA YAPMAZ: Tuğla ürünleri ve sıva harcının genleşme katsayılarının birbirine yakın olması yapım sonrası sıva çatlakların olmasına engeldir. Sıva ile tuğlanın iyi kaynaşması ilerde sorunsuz günleri başlangıcı demektir. Bazı duvar malzemelerinin yapısındaki etkenler nedeniyle oluşabilen aşırı sıva çatlakları hem rutubetin içeriye girmesine hem de pul pul dökülmelerine neden olur.KONFOR DEĞERİ YÜKSEKTİR: Doğal kilin yapısındaki özellik sayesinde yaratılan mekanlarda sağlıklı ve konforlu yaşanmasına neden olur. İnsan vücuduna uyumlu yapısı sayesinde yaratılan mekanlarda ani soğumave ani ısınma etkilerinde tampon vazifesi görür.BÜTÇENİZİ SARSMAZ: Ülkenin dört bir tarafına yayılmış fabrikalar ve bayii ağları ile rakiplerinden ve Avrupa’daki örneklerinden dört katına varan düşük maliyetler ile karşınıza çıkar.ISI KUMBARASIDIR: Kilin yapısı sayesinde üzerine aldığı ısıyı uzun süre muhafaza eder ve konfor ortamı yaratarak ısı vericiler kapandığında tekrar ortama verir. Bu ısı tutma özelliği onun ısı kumbarası olmasına en büyük etkendir.RUTUBET BARINDIRMAZ: Mikro yapısında gözenekli bir doku olmaması, kapiler yapı sayesinde üzerine aldığı nemi bünyesinde barındırmaz ve kısa sürede geri verir. Bünyesine aldığı en fazla nem %13’dür. Bu yapısı tuğlanın son derece sağlıklı bir ürün olmasını sağlar.UZUN ÖMÜRLÜ MALZEMEDİR: Dünyada Tuğla’nın 6000 yıldır kullanılıyor olması sağlamlığının ve uzun ömürlü olmasının en iyi kanıtıdır.%100 GERİ DÖNÜŞÜMLÜDÜR: Tuğla ürünlerinin üretim ve kullanım sırasındaki artıkları doğal ve değişmiş malzeme olması nedeniyle hiç bir yan etki yaratmaz. Üretimdeki atıklar mikronize edilerek tekrar üretime dahil edilir.

    Alm. Ziegel (stein) (m), Fr. Brique (f), İng. Brick. Kil ağırlıklı bir çeşit toprağın dikdörtgenler prizması bloklar şeklinde kalıplanıp pişirilmesiyle yapılan yapı malzemesi. Ucuz ve kullanışlı bir inşaat malzemesidir. Tuğla kullanımı altı bin yıl öncesine kadar uzanır. İlk tuğlalar güneşte kurutulurdu; bunlara kerpiç denir. Mîlattan üç bin yıl önce ilk tuğla ocakları kurulmaya başlamıştır.

    Günümüzde tuğla ifâdesi umûmiyetle uzunluğu yaklaşık 20-22 cm, genişliği 9-11 cm ve yüksekliği 5-7,5 cm arasında olan bloklar için kullanılır. İçi dolu olan bu tür tuğlalar harman ismi verilen büyük tuğla ocaklarında îmâl edildikleri için harman tuğlası olarak isimlendirilir. Bu tuğlalar ülkemizde 400-600°Cde pişirilerek elde edilir.

    On dokuzuncu yüzyılın ortalarında geliştirilen ve Batıda yaygın olarak kullanılan, daha büyük ebatlı ve içi boşluklu olarak pişirilmiş tuğlalar delikli veya boşluklu tuğla olarak isimlendirilir. Delikli tuğla aynı zamanda ses ve ısı izolasyonu da sağlar. Delikli tuğlalar umûmiyetle fabrikalarda yaklaşık 1100-1200°C sıcaklıkta pişirilerek üretilir. Boyutları çeşitli ülke standartlarında belirtilmiştir. Ülkemizde delikli tuğlalar 23,5 x 13,5 x 13,5 cm, 23,5 x 23,5 x 13,5 cm veya 23,5 x 13,5 x 9,5 cm gibi ebatlarda üretilmektedir.

    Kaplama tuğlası olarak kullanılacak tuğlaların içine renklendirici oksitler katılarak veya bileşenlerin miktarları değiştirilerek koyu kırmızıdan beyaza kadar renkler elde edilir. Kilin az olduğu yerlerde kalsiyum silikat veya silis karbür kireç tuğlası yapılmaktadır.

    İnşaat işlerinde kullanılanların dışında fırınlarda kullanılan yüksek sıcaklığa dayanıklı alümin ve silis esaslı ateş tuğlaları da vardır. Bu tuğlalar yaklaşık 1800°C sıcaklıkta pişirilerek elde edilir.

    Kil bulunmayan ve yüksek sıcaklığa dayanıklı diğer bir tuğla türü ise manyezi ve krom tuğlalarıdır. Bu tuğlalar çelik fırınlarında cam fırınlarında ve diğer edüstriyel fırınlarda kullanılır. Bunlardan başka silis, boksit, alemin, zirkon silisyum karbür ve dolomit tuğlaları da ateşe dayanıklıdır.

    Günümüzde tuğla üretimi kilin çıkarılmasıyla başlar. İnce tâneli hâle gelene kadar değirmende ezilip öğütülen kil, koyu bir hamur elde edilecek gibi su ile karıştırılır. Daha sonra bu hamur kalıplar preslenerek veya kesintisiz bir dikdörtgenler prizması şekline getirilip istenen ölçüye göre dilimlenerek tuğla yapılır. Önce havada kurutulan tuğlalar daha sonra ocakta uygun sıcaklıkta yaklaşık 12 saatlik bir süreyle fırınlanır.

    Alm. Ziegel (stein) (m), Fr. Brique (f), İng. Brick. Kil ağırlıklı bir çeşit toprağın dikdörtgenler prizması bloklar şeklinde kalıplanıp pişirilmesiyle yapılan yapı malzemesi. Ucuz ve kullanışlı bir inşaat malzemesidir. Tuğla kullanımı altı bin yıl öncesine kadar uzanır. İlk tuğlalar güneşte kurutulurdu; bunlara kerpiç denir. Mîlattan üç bin yıl önce ilk tuğla ocakları kurulmaya başlamıştır. Günümüzde tuğla ifâdesi umûmiyetle uzunluğu yaklaşık 20-22 cm, genişliği 9-11 cm ve yüksekliği 5-7,5 cm arasında olan bloklar için kullanılır. İçi dolu olan bu tür tuğlalar harman ismi verilen büyük tuğla ocaklarında îmâl edildikleri için harman tuğlası olarak isimlendirilir. Bu tuğlalar ülkemizde 400-600°Cde pişirilerek elde edilir.

     

    On dokuzuncu yüzyılın ortalarında geliştirilen ve Batıda yaygın olarak kullanılan, daha büyük ebatlı ve içi boşluklu olarak pişirilmiş tuğlalar delikli veya boşluklu tuğla olarak isimlendirilir. Delikli tuğla aynı zamanda ses ve ısı izolasyonu da sağlar. Delikli tuğlalar umûmiyetle fabrikalarda yaklaşık 1100-1200°C sıcaklıkta pişirilerek üretilir. Boyutları çeşitli ülke standartlarında belirtilmiştir. Ülkemizde delikli tuğlalar 23,5 x 13,5 x 13,5 cm, 23,5 x 23,5 x 13,5 cm veya 23,5 x 13,5 x 9,5 cm gibi ebatlarda üretilmektedir.

    Kaplama tuğlası olarak kullanılacak tuğlaların içine renklendirici oksitler katılarak veya bileşenlerin miktarları değiştirilerek koyu kırmızıdan beyaza kadar renkler elde edilir. Kilin az olduğu yerlerde kalsiyum silikat veya silis karbür kireç tuğlası yapılmaktadır. İnşaat işlerinde kullanılanların dışında fırınlarda kullanılan yüksek sıcaklığa dayanıklı alümin ve silis esaslı ateş tuğlaları da vardır. Bu tuğlalar yaklaşık 1800°C sıcaklıkta pişirilerek elde edilir.

    Kil bulunmayan ve yüksek sıcaklığa dayanıklı diğer bir tuğla türü ise manyezi ve krom tuğlalarıdır. Bu tuğlalar çelik fırınlarında cam fırınlarında ve diğer edüstriyel fırınlarda kullanılır. Bunlardan başka silis, boksit, alemin, zirkon silisyum karbür ve dolomit tuğlaları da ateşe dayanıklıdır. Günümüzde tuğla üretimi kilin çıkarılmasıyla başlar. İnce tâneli hâle gelene kadar değirmende ezilip öğütülen kil, koyu bir hamur elde edilecek gibi su ile karıştırılır. Daha sonra bu hamur kalıplar preslenerek veya kesintisiz bir dikdörtgenler prizması şekline getirilip istenen ölçüye göre dilimlenerek tuğla yapılır. Önce havada kurutulan tuğlalar daha sonra ocakta uygun sıcaklıkta yaklaşık 12 saatlik bir süreyle fırınlanır.

  • Tuğlanın Tarihçesi

    Tuğla ve kiremit kullanımı insanoğlunun oluşumu kadar eskiye dayanmaktadır. İlk tuğla veya kiremit üretim tesisi belki de insanlar tarafından yapılan ilk evdir diyebiliriz. Bu evler özellikle nehir kıyılarında ve deltalarda yer alan yerleşim bölgelerinde, kurutulmuş kil tabletlerle, yapılacak evlerin yanında oluşturulan basit bir üretim düzeneği ile gerçekleştirilmiştir. Bu konuda başlangıç tarihi vermek ne yazık ki mümkün değildir. Mezopotamya bölgesinde Dicle ve Fırat nehirleri kıyısında yapılan kazılarda bulunan pişmemiş kil tabletler MÖ 13. yüzyılı, tam 15 bin yıl önceyi göstermektedir. Pişmiş tuğlanın endüstriyel anlamda ilk üretimi ise MÖ 4. yy’a Babil Kulesi yapımına denk düşmektedir. Tarihçiler bu kulede 85 milyon adet tuğla kullanıldığını hesaplamışlardır. Bu gün bu rakamda tuğlayı ancak 5-6 gelişmiş teknolojili fabrikanın 1 yıllık çalışmaları ile üretebildiğini düşünürsek, burada yapılan üretimin gerçekten de teknolojik açıdan değer taşıdığını kabul etmek gerekir. Babil kulesi işte bu nedenle tuğla üretimi ve endüstrisi açısından önemli bir simgedir. Kiremiti ilk üretip kullananların Korintler olduğu kabul edilir. Korintler bugün de kullanılan içbükey kiremitleri, hazırlanan tuğla hamurunu tokmakla dövüp yaygın hale getirerek ve şimdikinden daha kalın ve büyük olarak MÖ 4. YY’da üretmişlerdir. Anadolu’da ve Avrupa’ da da bu tarihsel gelişime paralel olarak ilerleyen üretim şekilleri Romalıların ilk standartları getirmeleri ve bu işin ticaretini yapmaya başlamaları ile farklı bir boyut kazanmıştır. Daha ileri dönemlerde Anadolu’da Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin vazgeçilmez bir parçası olan tuğla ve kiremit Osmanlıların standartları ile Anadolu’ya has bir mimari tarz oluşturmuştur. Kiremitlerin daha küçük, tuğla boyutlarının ise daha büyük tutulduğu Osmanlılar döneminde ilk standartlar uygulanmaya başlanmıştır. O dönemde standart dışı üretim veya bunların inşaatlarda kullanımı yasaklanmış, bu konuda önemli cezalar öngörülmüştür. Hatta inşaatlarda bina katları ve modelleri konusunda bile standart uygulamalar bu dönemde getirilmiştir. Anadolu’da sektörel gelişme dikkate alındığında ise ne yazık ki atölye ve açık ocak imalathaneleri dışında fabrika ve endüstriyel üretim yapan tesis Osmanlıların son dönemine kadar gerçekleşememiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra yabancı girişimciler sayesinde Marmara ve Ege bölgelerinde tuğla ve kiremit üretim tesisleri yapılmaya başlanmış, ilerleyen dönemde yerli girişimciler sayesinde sektörde gelişim süreci yakalanmış ve önce ithal makinelerle yapılan tesisler yerini yerli makinelere bırakmıştır. Ancak bu oluşum çok geç gerçekleşmiş olup belki de sektörün Avrupa şartlarına göre daha az modernize olmasının bir nedenidir. Avrupada ne yazık ki sektörel gelişme çok daha hızlı ilerlemiş, özellikle buharlı makinelerin bulunmasının ardından öncelikle hammadde hazırlama makinelerinde kullanılan hayvan gücü yerini buharlı motorlara bırakmıştır. 1700’lü yıllarda sektörde ilk devrim sayılan bu makineleşmenin ardından 1800’lü yıllarda helezonlu şekillendirme preslerinin gelişimi ile delikli ve daha hafif tuğla üretimi gündeme gelmiş, bu da daha az hammadde ve daha az enerji ile daha fazla üretimin yapılmasını sağlamıştır. Daha sonraları Hoffman ve tünel tip fırınların devreye girmesi ile de büyük bir atılım yaşanmış, üretimler artmış, tuğla ve kiremit çok daha kolay üretilen ve ucuz bir yapı malzemesi haline gelmiş ve kullanımı giderek yaygınlaşmıştır

  • Tuğlanın Üretimi

    ÜRETİM TÖNTEMİ - TEKNOLOJİ

    Tuğla ve kiremit tesislerinde teknolojinin adlandırılması; kurutma sistemine (doğal kurutma-suni kurutma), üretim yöntemine (emek yoğun-teknoloji yoğun), otomasyona (otomatik-yarı otomatik), hammadde işleme ve şekillendirmeye (vakumlu-vakumsuz), pişirme sistemine (hoffman-tünel) göre yapılmaktadır. Türkiye’de teknolojinin adlandırılması daha çok pişirme sistemine göre yapılmaktadır. Bu açıdan baktığımızda ülkemizde kullanılan en yaygın sistem Hoffman sistemidir. Tünel fırın sistemi ile çalışan fabrika sayısı ise sınırlıdır. Zaman içinde bu sistemler kendi içlerinde geçişler yaşamış, karma birtakım teknolojiler ortaya çıkmıştır. Hoffman pişirme teknolojisi yanında suni kurutma yapılmış, tünel fırın teknolojisi doğal kurutma ile beslenmiş, tünel pişirme sistemi hoffman ile karma yapılarak kemertünel fırın sistemi geliştirilmiştir. Tuğla ve kiremit üretim kademeleri incelenerek üretim yöntemi daha iyi irdelenebilir:

    • Hammadde hazırlanması
    • Şekillendirme
    • Kurutma
    • Pişirme

    HAMMADDE HAZIRLANMASI

    Tuğla ve Kiremit üretiminde kullanılan killer, doğada genellikle rutubetli ve plastik bir kıvamda, bazen kuru ve toz haline getirilebilir bir şekilde, bazen de kaya menşeli olarak bulunur ve çıkarılır. Dolayısıyla doğadan elde edilen ve üretim tesislerine getirilen kil, gerek boyut olarak gerekse bileşim olarak uygun özelliklere sahip olması için bir dizi ön hazırlıktan geçmesi gerekmektedir. Hammaddenin işlenebilirlik özelliği kazanabilmesi için önce öğütme işlemi yapılmaktadır. Hammaddenin homojen bir malzeme olması, plastiklik ve kohezyon özelliklerinin gerçekleşebilmesi için iyice ufalanması ve ince partiküller halini alması gerekmektedir. Bu amaçla çeşitli makinalarla içindeki iri taşlar, çöpler ayıklanmakta (taş ayırıcı, vals, kollergang vb.) ve istenilen dane çapına kadar öğütülmektedir. Ayrıca homojen bir kil hamuru elde etmek için, kilin yeterli miktarda su ile birlikte ezilmesi ve karıştırılması gerekmektedir. Kile azar azar su ilave edildiğinde plastikliği bir miktar artmaktadır. Su ilavesi öğütme öncesinde yapılabildiği gibi, öğütme sonrasında da yapılmaktadır. Dinlendirme, hammadde hazırlama aşamalarının en önemlisidir. Üretilen malzemenin kalitesini etkileyen çok önemli bir unsurdur. Killerin tiksotropik özellikleri dolayısıyla yoğurulmuş çamur dinlenme esnasında direnç kazanmaktadır. Dinlendirme işlemi öğütme işlemlerinden önce veya sonra yapılmaktadır.

    ŞEKİLLENDİRME

    Hammadde hazırlama aşaması sonunda şekillendirilmeye uygun bir nitelik kazanan hamur, değişik yöntemler kullanılarak şekillendirilmekte ve değişik biçim ve boyutlarda yarı mamül tuğla-kiremit elde edilmektedir. Şekillendirmede genellikle kalıplama, presleme ve extrude yöntemleri kullanılmaktadır. Kalıplama, genellikle harman tuğlası üretiminde kullanılan bir yöntemdir. Presleme, daha çok kiremit üretiminde kullanılır. Extruderden galeta olarak hazırlanan hammaddeler çeşitli tip ve büyüklükteki presler ile kiremit şeklini almaktadır. Extrude (vakumlama) yönteminde, hazırlanan kil sonsuz vida yardımı ve belli bir basınçla kalıptan çıkartılmaktadır. Bu yöntemde extruder (vakum pres) makinasına gönderilen hazırlanmış hammaddenin vakum yöntemi ile 740 mm Hg değerinde havası emilmekte ve plastik hale gelmektedir. Helezonlar vasıtası ile itilen hammadde vakum presin ağız kısmındaki ağızlık (filiyer) vasıtası ile iki boyutunun şeklini almakta ve sonsuz bant olarak vakum presi terketmektedir. Sonra ince tellerle kesilen malzeme üçüncü boyutu da alarak kurumaya terkedilmektedir.

    1

    KURUTMA

    Kurutma,kil içinde mevcut ve şekillendirmeye uygun bir kıvama getirmek için katılan suyun değişik yöntemlerle bünyeden çıkarılma işlemidir. Kurutma işleminde doğal kurutma ve suni kurutma olarak iki yöntem kullanılmaktadır; Doğal kurutma; ülkemizde çok yoğun olarak kullanılan ve atmosferdeki ısı enerjisinden faydalanma prensibine dayanan bir sistemdir. Extruder’den yaş olarak çıkan mamüller genellikle kurutma sehpalarına belli bir düzenle dizilmekte, bu sehpalar geniş kapalı alanlara (saya) ya da açık alanlara konarak kurumaya terkedilmektedirler.Bu kurutma yöntemi kurutma işleminde ek bir enerji gerektirmediği için ekonomik görünmektedir. Fakat kurutma işlemi için geniş alanlara ihtiyaç duyulması, kurutmanın çok ağır ve uzun sürede yapılabilmesi, kontrolün yeterli olamaması, kurutmanın hava şartlarına (ısırutubetrüzgar vs.) bağlı olması, işçiliğin fazla oluşu sakıncalarını oluşturmaktadır.Suni kurutma; kurutmayı doğal koşullara bırakmadan ek bir enerji sağlanarak ısının ve hava hareketinin fazlalaştırılmasıyla yapmaktır. Killi maddenin içindeki serbest suyun, önce yüksek buhar basıncı ve az sıcaklık, kurutmanın sonuna doğru alçak buhar basıncı ve yüksek sıcaklık sağlanarak dışarı atılması prensibine dayanır. Bu uygulama kurutma odaları veya tünel kurutma fırınları kullanılarak yapılmaktadır.

    IMG_4011

    PİŞİRME

    Pişirme, tuğla ve kiremit üretimindeki en son aşamadır. Kilin kuruma aşamasında, serbest haldeki suyunu ve sonradan emdiği suyu kaybetmesinden dolayı boyutlarında küçülme (çekme) olur. Pişirme sırasında kil kimyasal reaksiyonlara maruz kalır. 300 °C civarında organik maddeler tamamen yanar, 450-650 °C arasında molekül suyunu kaybeder. 850-950 °C arasında kil hamurunun pişmesiyle oluşan bu yeni malzeme artık sert, şeklini değiştirmeyen, belirli mukavemet ve renge sahip bir üründür. Genel olarak pişme şu aşamalardan oluşur:

    • Doldurma
    • Isınma
    • Pişme
    • Soğuma
    • Boşaltma

    Türkiye’ de en yoğun kullanılan fırın tipi Hoffman fırınlardır. Daha sonraki yoğunluğu tünel fırınlar oluşturmaktadır. 20 civarında da hoffman-tünel fırın karışımı olan kemer tünel fırın vardır. Hoffman fırını: Fırın kesiti dairesel tonoz biçimindedir. Ateş hareketli, ürünler sabittir. Bu fırın yakıttan elde edilen ısıyı çok yüksek verimle kullanan ve üretim kapasitesi ve hızı yüksek olan bir fırındır. Yanmanın tam pişme durumundaki malzemenin üzerinde olması, fırın içinde hareket eden havanın bir yandan pişmiş malzeme ile temas ederek ısınması, ısınmış havadan çiğ malzemenin ısınması için yararlanılması bu fırının en önemli üstünlükleridir. Fırının üstündeki deliklerden yakıt püskürtülmekte, pişme safhası ilerledikçe püskürtme işlemi delikler boyunca ilerlemektedir. Yakıt olarak genelde kömür vb. katı yakıtlar, nadiren sıvı yakıtlar kullanılmaktadır. Hoffman fırınlarda, enerji kullanımı tünel fırınlara göre daha fazladır, emek-yoğun bir yapılanma gerektirdiği için maliyet yüksektir.

    3

    Tünel fırın: Ana prensip olarak ürünler hareketli, ateş sabittir. Uzun bir tünel ve içinde hareketli fırın vagonları vardır. Yarı mamul ürünler fırın vagonlarına fırının dışında istif edilmekte ve birbiri ardına vagonlar belli bir hızda, fırının içinde hareket etmektedir. Fırın içinde hareket eden ürünler ısısı gitgide artan, rutubeti azalan bir hava ortamı ile karşılaşmaktadır. Bu bölge ısınma bölgesidir. Orta bölümde pişme bölgesi (cehennemlik) vardır. Burada pişen ürün ilerlemeye devam ederek daha önce pişmiş olan malzemenin üzerinden geçerek malzemeyi soğutmuş olan ve kendisi ısınan hava ile temas ettikçe giderek soğumaya başlamaktadır. Daha sonra fırın dışına çıkan ürünler fırın vagonları üzerinden alınmaktadır. Pişirme bölgesinde genel olarak sıvı yakıt kullanılmakta, bazen katı yakıtlı sistemlerde yapılabilmektedir. Tünel fırınlar, ürün kalitesi yüksek, yakıt ve emek tasarrufu sağlayan, fabrikasyon süresi kısa sistemlerdir. Ancak, ilk yatırım ve bakım maliyetleri çok yüksektir. Fırın debisi çok sık değiştirilememektedir.

    4 AMBALAJLAMA ve SEVK

    Pişirme fırınlarından çıkan ürünler istenilen yere sevk edilmektedir.Sevk işleminden genel olarak kamyonlar ve tırlar kullanılmaktadır.Firmamızın üretmiş olduğu ürünler paletli ve ambalajlı olarak da sevk edilebilmektedir. Böylelikle sevkiyat esnasında oluşabilecek tüm olumsuz dış etkenlerden ürünler korunmuş olmaktadır.

    IMG_4067 ÜRÜN STANDARTLARI

    Tuğla ve Kiremit gibi pişmil kilden ürünlerin yer aldığı TSE tarafından hazırlanan aşağıdaki standartlar kullanılmaktadır.

    - TS EN 771-1 Yatay ve Düşey delikli Tuğlalar , Taşıyıcı Tuğlalar ve Dış Baca Tuğlaları ,

    - TS 1260 Taşıyıcı Asmolen Tuğlaları (statik çalışmaya katılan) ,

    - TS 1261 Dolgu Asmolen Tuğlaları (Statik çalışmaya katılmayan) ,

    - TS EN 771-1 Klinker (Fabrika Tuğlaları) ,

    - TS EN 1344 Plaka Tuğlaları ,

    - TS EN 1304 Kiremitler.

    Tuğla Nasıl Yapılır : http://www.youtube.com/watch?v=wnfaGR9Ohxw

  • Tuğla ve Kiremit Kullanımı

    İnşaatlarınızda, tamamıyla doğal malzeme olan pişmiş kilden üretilen tuğla ve kiremitleri kullanınız. Firma olarak çok çeşitli ürünlerimiz ile hizmetinizdeyiz.

  • Tuğla İle Duvar Örülmesi

    1. Tugla duvarlara baslamadan önce tugla örgüsü- özellikle köse, kapi/ pencere kenari, açili köse, baca gibi yerler düsey iç ve dis derzler üst üste gelmemek üzere, masabasinda çizim olarak halledilmelidir. Sonra bu örgü özellikleri ustalara is üzerinde bizzat uygulayarak gösterilmelidir.
    2. Tugla duvarlar tozlarindan temizlenmis, gerektiginde islatilmis tuglalarla tam yerlerinde, tamamen ipinde, sakulünde ve gönyesinde islenmeli; Düsey derzler harç ile tamamen doldurulmali, her iki yüzdeki fazla harçlar malanin keskin kernari ile kazinip alinmali, bosluklar doldurulmalidir. (Hiçbir tugla yada parça tugla, delikleri dis yüzeylere gelecek sekilde kullanilmamalidir).
    3. Betonarme yapilarda tugla duvarlar kolonlara özel demir ankrajlar ile baglanir; 3 m.’den yüksek duvarlara 1,5 – 2 m.de bir demirli beton, ya da kalinlastirilmis yatay derz içine hasir çelik bantli hatil yapilir. (Biryüz kolon/ kiris- duvar ara kesitleri üzerine siva teli bant konursa çatlamalara karsi ayrica yarali olur).
    4. Yarim tugla duvarlarin- devrilmemeleri için ve harçlarin tam kat yükünü tasiyacak sertligi elde edebilmeleri için- bir defada tam kat olarak degil en çok 1,5 m. yükseklige kadar örülmesi, devaminin en az 6 saat sonra yapilmasi uygun olur.
    5. Soba ve ocak bacalari deliklerinin aralari en az yarim tugla kalinlikta olur. (Özel baca tuglasi kullanilmiyorsa- duman kaçmasina ve yangin tehlikesine karsi baca içleri mutlaka sivali islenmelidir. Çati arasindaki bacalarin dislari da sivanir).
    6. Sandviç duvarlarin iki parçasi / beton perdelerin önüne bir yalitim araligindan sonra örülecek ince duvar, düseyde her 5 – 6 sirada, yatayda her metrede bir derinlemesine bir tugla ile ya da (S) demirleri ile birbirlerine baglanir.
    7. Yarim ve bir tugla duvarlarin ip çekilen tarafi (dis cephe), daha kalin duvarlarin her iki tarafi da yüz olarak islenir.
    8. Baska bir önlem öngörülmemisse, kapi ve pencere kasalarinin tespiti için duvar yanlarina kapilarda 3’ er, pencerelerde2’ser ahsap takoz konulur. (Takozlarin altlarina harç içinde kuruma sonucu oynamamalari için birer üçgen kanal açilmali; çürümemeleri için emprenye edilmis ya da bitümlenmis olmalidir. Kapi ve pencere bosluklari, isçilik hatasi nedeniyle ilerde yanlarinin traslanmamasi için proje boyutlarindan 2 cm. büyük tutulmalidir).
    9. Kapi ve pencere lentolari yanlara en az 15 cm. oturur. (Kolon yanlarinda bir uçlarinin bosta kalmamasi ya da yetersiz bir ayaga oturmalarinin sakincalarini önlemek için kolonlara filiz birakilmalidir. Lentolarin siva tutmamasi tehlikesini önlemek için de adi tahta kalipla (pürüzlü olarak) dökülmesi gerekir).
    10. Sartnamede baska tarif yoksa, yarim tugla duvarlarda 250 – 300 kg. çimentolu; daha kalin duvarlarda 200 – 250 kg. çimentolu, az kireç katilmis harç kullanilir.
    11. Derz kalinligi düseyde ve yatayda esit ve sürekli olarak bir santimetredir. (Sicak havalarda ve kizgin günes vuran yüzeylerde derz harcinin ölmemesi için yüzey islatilmalidir).
    12. Duvar tamamen kurumadan en azindan iki yüzden birden sivaya baslanmaz.

    (This information is quoted from the web site of the TURSAD Association of Turgutlu Brick and Roof Tile Industrialists and you may log on to www.turgutlutuglasi.org for more detailed information.)

  • Marsilya Tipi Kİremitlerin Döşeme Uygulamaları

    DOĞRU KİREMİT DÖŞEME UYGULAMASI AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDEKİ GİBİ OLMALIDIR. b-601foto-marsilya-uygulama  

    MARSİLYA KİREMİTLERİN DÖŞEME UYGULAMALARI

    %40 ve daha fazla eğimli çatılarda güvenle kullanılan bir kiremit çeşitidir. Düz ve şaşırtmalı olarak döşenir. Özel çivi delikleri sayesinde çivi veya tel ile bağlanarak çok dik çatılarda kullanılablir. 1 m² de 16 adet kullanılır. Üst resimde görülen sıralama sistemine göre döşenir.

SİTE KULLANIMI

Hukuksal bilgiler verme ve hukuki kaynaklara ulaştırma amaçlı BLOKSAN web sitesinin danışma hizmeti vermek gibi bir işlevi bulunmamaktadır.

Sitenin içeriğini oluşturan yazı, resim ve sair malzemeler bu malzemeleri hazırlayanların sorumluluğu içerisindedir. Bununla birlikte sorumluluk bilgilerin güncelliği ve yorumların doğruluğu konusunda garanti verildiği anlamına gelmez.

Siteye konulan her türlü yazı, resim ve sair malzemeler kaynak belirtilmeden herhangi bir biçimde kullanılamaz. Kod ve yazılım da dahil olmak üzere, bu sitedeki hiç bir malzemeyi değiştiremez, kopyalayamaz, çoğaltamaz, yeniden yayımlayamaz, başka bir bilgisayara yükleyemez, postalayamaz, iletemez ya da dağıtamazsınız. Ancak, telif hakları ve diğer mülkiyet belirten duyuruları olduğu gibi bırakmanız koşuluyla, kendi kişisel ve ticari olmayan kullanım amaçlarınız için bu siteden kendinize malzeme indirebilirsiniz.

Siteye giren ve çıkan ziyaretçilerin IP numaraları kayıtlanmakta olup, Ziyaretçi defteri ve benzeri alanlarda yazı yazan site ziyaretçilerinin bu alanlara koydukları yazı, resim ve sair bilgilerin hukuki, cezai sorumluluğu bu yazı ve resimleri koyanlara aittir. Resmi makamlar yürütülen hukuki ve cezai tatbikat durumları müstesna olmak üzere ziyaretçi bilgileri saklıdır.

T.C. yasalarını ya da uluslararası kanunları, anlaşmaları, tüzükleri çiğneyen, tehdit edici, küfürlü, örf ve adetlere karşı, müstehcen, kaba, nefret dolu yada çok miktarlarda istenmeyen; sattığınız veya aracı olduğunuz bir "ürünün" reklamını yapmanız ve bunlar dışındaki tüm ticari kaygı güden mesajlar; din, dil, ırk ayrımına yönelik mesajlar göndermek ve materyaller kullanmak; site yöneticilerini ve kullanıcılarını küçümser davranışlar sergilemek yasaktır.

Site Yöneticileri kurallara uymayan mesajları değiştirme ve silme hakkına sahiptirler.

Sitenin kullanımı esnasında üçüncü şahısların neden olduğu nedenlerden kaynaklanan zararlardan site sorumlu değildir. Bu sitenin virüslerden veya başka zararlı unsurlardan arınmış olduğu garantisi bulunmamaktadır. Site, Bilgilerin kullanımı ya da kullanım sonuçları konusunda, doğruluk, kesinlik, zamanında olmalık, güvenilirlik ya da başka açılardan hiç bir garanti vermez.

Site içeriğindeki linkler vasıtası ile ulaştığınız web sayfalarından bilgisayarınıza gelen zararlardan da site hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Site kurallarının güncellenme veya yenilerinin eklenmesi hakkı Site yöneticilerine aittir.

Bu Siteden yararlanan herkes, bütün bu kuralları ve bundan sonra yapılabilecek değişiklikleri okuyup, kabul etmiş sayılır.